Even bellen naar 010-4760630 of een mail sturen met uw vraag, ons team helpt u graag.

U kunt vrijelijk rondneuzen op deze site. Klik op de produkten, link, afbeelding van uw interesse of gebruik de zoekfunctie boven in als u iets niet kunt vinden. Wij hebben geprobeerd de produkten zo toegankelijk mogelijk voor u te maken via links en navigatiebalken. Kan u iets niet vinden bellen naar 010-4760630 of stuur een mail met uw vraag, ons team helpt u graag met winkelen.

Dit zijn de maatsoorten die u tegen kunt komen op deze site:

De sponningmaat is de exacte maat van de lijst in de sponning.
Doekmaat geldt vooral voor baklijsten, vaak telt men 1 cm rondom op bij de maat van het doek, om torderingen op te vangen, dit wordt dan de exacte binnenmaat.
De glasmaat is gelijk aan de maat van het in te lijsten werk en is meestal enkele millimeters kleiner dan de sponningmaat, zodat glas en werk goed in de lijst passen.
De dagmaat is de maat van de opening aan de voorzijde van de lijst, dus de sponningmaat verminderd met de breedte van het randje dat het glas beethoudt aan de voorzijde.

Het profiel van een baklijst heeft een L-vorm en wordt toegepast voor het inlijsten van een doek of paneel.
Deze heten ook wel schilderijlijst, omdat de meest voorkomende toepassing een opgespannen schildersdoek inlijsten is.
Het doek of paneel wordt aan de voorzijde in de lijst, zeg maar de bak, geplaatst met een beetje ruimte tussen de lijst en het in te lijsten werk.
Deze ruimte is vaak een halve tot een hele centimeter rondom en zorgt ervoor dat torderingen in het kunstwerk opgevangen worden.
Bevestiging wordt vaak gedaan door gaten voorboren en dan schroeven die u vanaf de achterkant van de lijst in het object schroeft.
Let op dat deze dunne schroeven de juiste lengte hebben, dus niet door de voorkant heen steken.

Een wissellijst is een aluminium of houten lijst in standaard formaat voor foto’s en posters, maar ook in speciale maten, met glas en achterwand, meestal verkrijgbaar tot A0 formaat.
Een wissellijst is ontworpen om eenvoudig werken te kunnen wisselen door de achterkant uit de lijst te halen, werk er in te leggen en de lijst weer dicht te maken, met behulp van draaiveren, die u uit het profiel kunt draaien.

Een passe-partout is een (meestal zuurvrij) karton met een uitgesneden venster voor een in te lijsten werk.
Dit zorgt ervoor dat het ingelijste werk niet in contact komt met het glas.
Een passe-partout verfraait ook als een extra kader om het werk.

De diepte van de lijstsponning bepaalt hoe dik het voorwerp maximaal is, dat in de lijst past.
De dikte van het glas en het passe-partout, het kunstwerk en die van de achterplaat bepalen hoe diep de lijstsponning van een lijstmodel moet zijn.
In bepaalde gevallen past het kunstwerk niet in de lijst, als alles bij elkaar opgeteld te dik is en niet tussen glasrand en veren past.
De veren grijpen bijvoorbeeld bij een houten lijst in het richeltje op onderstaand tekeningetje, de sponningdiepte van lijstprofieldoorsnede op het plaatje is in dit geval dus 12 mm.

De profielbreedte van een lijst is de breedte van een lijst aan de voorkant, zeg maar het aangezicht van de lijst.
Je kunt dus zeggen, dat profielbreedte staat voor de zichtbare rand om uw kunstwerk.

Bij het kiezen van uw formaat lijst gaat men uit van de binnenmaat ook wel genoemd glasmaat van de lijst, deze is gelijk aan de buitenmaat van het in te lijsten werk.
Hier kiest u dus de buitenmaat van uw kunstwerk.
Met een passe-partout zal deze maat automatisch groter worden omdat de randen van het passe-partout buitenmaat van uw kunstwerk vergroten.

Natuurlijk proberen wij de site zo up to date mogelijk te houden echter het blijft mensenwerk. Komt u fouten of onregelmatigheden tegen laat het ons even weten, alvast bedankt. Aan eventuele type, schrijf of prijs fouten of andere onregelmatigheden en fouten op de site kunnen geen rechten worden ontleend.