Shona kunstbeelden
Posted in Informatiepagina's

Shona art
Shona is de naam van de belangrijkste kunstvorm van Afrika in de 20e eeuw. Het is geen typisch Afrikaanse kunst, maar een hele diverse stroming. Kenmerkend zijn beeldhouwwerken gemaakt gebaseerd op symbolische waarden. Ook typisch Afrikaans is het levendige karakter en de vervorming van de lichamelijk proporties en het gebruik van het natuurlijk materiaal steen. De beeldhouwers werken volgens hun gevoel, ze schetsen niet op voorhand wat zij willen maken, maar tijdens het bekijken van de vorm van de steen ontstaat in hun hoofd een idee over hetgeen zij gaan maken. Hierbij gebruikt men een slaghamer voor de grove vormen. Met beitels wordt de vorm verfijnd. Voor de afwerking gebruikt men schuurpapier. Als laatste wordt het beeld met een stuk schuurpapier met de fijnste korrel nat gepolijst. Als afwerking verhit men het beeld op een vuur en brengt men verschillende lagen bijenwas aan, zodat de echte kleur van de steen beter tot zijn recht komt.

Onze collectie omvat verschillende stijlen, zowel modern (westers) als de traditionele stijl, de oervorm. Vooral de derde generatie produceert zeer interessante beelden, vanwege de meer abstractere vorm. De Shona stenen beelden zijn van verbazingwekkende schoonheid en de gebruikte steensoorten hebben een enorme verscheidenheid aan kleur, de kleurschakeringen strelen het oog.

De kunst van Shona komt uit Zimbabwe, het meeste uit de regio rond Harare, de hoofdstad. Hoewel enkele van de beelden door de kunstenaars zijn gesigneerd, worden de meeste beelden gemaakt binnen een kunstenaarscollectief. Hier worden dan, door meerdere kunstenaars, beelden gemaakt die soms op elkaar lijken, soms volledig uniek zijn maar altijd een product zijn van het collectief.

De beelden die door een collectief geproduceerd worden zijn vaak van hogere kwaliteit omdat er meer op het eindresultaat gelet wordt. Tenslotte, als er 1 ‘slecht’ beeld tussen zit, straalt dat uit naar alle kunstenaars van het collectief. Het betekent ook dat, vaak, de beelden van een collectief duurder zijn dan de beelden van een individueel kunstenaar.

Het materiaal, de verschillende soorten steen, is bijna altijd afkomstig uit Zimbabwe. Het zachte steen, speksteen, zeepsteen of serpentine, is vrij makkelijk te bewerken. Het harde steen, bijvoorbeeld ‘leopard rock’, is moeilijk te bewerken. Dit reflecteert zich, uiteraard, weer in de prijs van de beelden.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.