Geplaatst op

Stips, Wouter

Wouter Stips is geboren in 1944. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Na zijn opleiding hield hij zich bezig met verschillende vormen van beeldende en toegepaste kunsten. Hij exposeerde met grafiek en schilderijen, maakte animatiefilms in Praag, poppen in Parijs, schreef en regisseerde theatervoorstellingen en publiceerde verschillende boeken en comics.

Vanaf 1980 legde hij zich toe op het schrijven, regisseren en ontwikkelen van televisieprogramma’s, waaronder documentaires over theater en cabaret, drama- en comedyseries. Vanaf 1990 was hij creatief directeur bij IDTV en Endemol. Na 15 intensieve televisiejaren besloot hij weer terug te keren bij zijn oude liefde, het vrij schilderen.

In korte tijd ontwikkelde hij een bijzondere, eigen stijl. De vrolijkheid en absurdistische gekte spat van de schilderijen af. Ieder werk is een ode aan de herwonnen artistieke vrijheid. In zijn werk neemt Stips je mee in zijn associatief fantasierijke domein van wonderlijke mensdieren, cupido’s, paarden, vissen, appels, vogels en andere bizarre voorstellingen. Opvallend is zijn overwegend lucide kleurgebruik met monochrome, ongemengde pigmenten, waar hij een enkele keer krijt in verwerkt. Bij elkaar vormt het een luchtig soort surrealisme. Stips legt zichzelf geen enkele limiet op, of het moet zijn dat hij soms afstapt van zijn visuele bombardementen en zich beperkt tot een rustige, verstilde compositie.

Het werk van Stips is verhalend, theatraal-naïef, het stemt in eerste instantie vrolijk, bij nader inzien tot nadenken.

Exposities

1996 Galerie Denneweg, Den Haag
1996 SBK, Haarlem
1997 The Galery, Den Haag
1997 “Koe en Kunst”, Beurs van Berlage, Amsterdam
1998 Reizende tentoonstelling “Lang leve de koningin”
1998 “The Catalan Art Project”, Pamis (Spanje)
1998 Atelier Oranje Bomen, Zoetermeer
1999 Studio Arthur Bernard, Rotterdam
1999 Galerie Hoopman, Amsterdam
1999 “Terre des Hommes Bangladesh Project”
2000 The Galery, Den Haag